Tips, Tricks & Thoughts

Swel Guitars

Swel Guitars Design #1

Recently I started designing my own custom body shape. Using some help from some of my favourite guitars and the great book on Guitar Design by Leonardo Lospennato (www.lospennato.com)

The first image shows the rough body shape. I was a little quick on drawing the pickups, so I forgot to include space for the neck pocket ( it will be a Bolt-On neck ). On the second image this is corrected.

The shape of the guitar is inspired by my favourite guitars: Peavy Wolfgang (neck joint and neck shape), Mosrite (assymetrical body), Ibanez 580T and JS series and my custom Wim Heins guitar (lower horn)

Tips

Ontstemmende topkam

De afgelopen tijd heb ik een paar Gibson gitaren op de werkbank gehad met (ont)stemmingsproblemen. Dit is natuurlijk zeer vervelend voor een gitarist. Een gitaar kan er nog zo mooi uit zien, hij moet wel aan enkele basisvoorwaarden voldoen en een daarvan is het op stemming blijven.

Er kunnen meerdere oorzaken hiervoor zijn, maar in dit geval zoom ik even in op problemen met de topkam.

De topkam zorgt ervoor dat de snaren op de juiste afstand van elkaar en op de juiste hoogte van de toets zitten. Daarnaast bepaalt de topkam het startpunt vanaf waar de snaar kan gaan trillen bij het aanslaan. De spanning (stemming) van de snaar wordt bepaald door de spanning van de snaar tussen het stemmechaniek en de brug. (Bij Floyd Rose type bruggen geldt een apart verhaal, dat komt een andere keer)

Om de spanning van de snaar zuiver te houden moet er zo weinig mogelijk wrijving zijn tussen het stemmechaniek (Tuner) en de brug. Als een topkam niet goed is gevijld/afgesteld, kan deze voor veel wrijving zorgen en soms zelfs voor een vastzittende snaar. Het gevolg daarvan is dat de spanning van de snaar verandert en de snaar dus ontstemt!

Dit is vooral bij gitaristen die veel snaren opduwen of trekken dan al snel een probleem, maar ook bij het aanslaan van akkoorden kan de gitaar al snel ontstemmen en dus vals klinken.

Bij de eerder genoemde Gibsons was dit ook het geval. Ik heb dit kunnen oplossen door de kam bij te werken met speciale kam-vijlen. Daarnaast maak ik gebruik van speciale nut-saus om de wrijving in de topkam nog meer te verminderen. Voila, probleem opgelost.

Het bijwerken/vijlen van de topkam maakt bij Gitaar Service Friesland onderdeel uit van een standaard algehele afstelbeurt.

 

bijwerken

Tips

Ruis

Een veel voorkomend probleem bij elektrische gitaren is ruis, oftewel een storend geluid via de versterker. Dit storen stopt zodra je de snaren of brug aanraakt. Dit is veelal een aardings-probleem en vrij eenvoudig te verhelpen. De electronica in je gitaar moet electrisch worden ge-aard via je versterker. Daarom moeten versterkers ook op een ge-aard stopcontact worden aangesloten.

Mogelijke oorzaken:

  • loszittende/slechte solderingen
  • missende aarding van de brug
  • verouderde/gecorrodeerde electronica

Bij Gitaarservice Friesland kun je het probleem laten checken en verhelpen!

Thoughts

Gitaar Service

Welkom op mijn site!

Al sinds mijn 16e ben ik als liefhebber in de weer met electrische gitaren. Customizen qua elementen, vervangen van hardware, afstellen, reparatie van electronica etc. In de afgelopen jaren heb ik veel goede budget-gitaren via marktplaats op de kop getikt en na een goede dosis TLC weer verkocht om anderen blij te maken. Tegenwoordig bouw ik ook zelf gitaren.

in deze tijd van webwinkels is het lastig om een goede servicepartner te vinden voor je gitaar, vooral in Friesland, waar ik nu vanuit mijn huis in Koudum mijn diensten aanbied:

  • Tune-up service ( schoonmaken / vervangen snaren / quickcheck )
  • Afstellen van electrische gitaren
  • Afstellen van alle soorten tremelo’s (Floyd Rose, Strat, Bigsby etc. )
  • Reparaties (electronica/onderdelen)
  • Fret-onderhoud
  • Customizing ( elementen / tremelo’s / bruggen / tuners / topkammen ….)

Elke gitaar is voor mij magisch, er hoeft niet perse Gibson, Fender of Gretsch op je headstock te staan om lekker te kunnen spelen en een goed geluid uit je plank te halen!

Wil je meer weten, neem dan contact op via de knop hieronder of bel naar 06 1973 60 73!

groeten uit Koudum,

Age Dijkstra